Ongeveer zestig procent van Svalbard is Nationaal park, vogel- of natuurreservaat. Ondanks dat Spitsbergen zo noordelijk ligt kent het archipel en dan vooral de westkust een zeer rijke plantengroei. In totaal 165 soorten waarvan een groot gedeelte in de zomermaanden in bloei staat. Wanneer het jaargetij richting de herfst gaat zijn het voornamelijk de kleine struiken en boomsoorten van 10 - 15 cm die de toendra hun herfstkleuren geven. Dat is werkelijk een prachtig gezicht.
In de zomer komen heel veel vogels richting Spitsbergen om te broeden. Spitsbergen is geliefd onder de vogels vanwege het voedselrijke water. Ze komen dan ook in grote aantallen. Op Spitsbergen
vind u onder ander de drieteenmeeuwen, ivoormeeuwen, rot-, brand- en kleine rietganzen, eidereenden en sneeuwhoenderen. Ook zoogdieren hebben het op en rond dit prachtige archipel goed naar hun
zin. Walvissen, zeehonden, walrussen, rendieren, poolvossen en natuurlijk de ijsbeer zijn aanwezig op Spitsbergen.
Terwijl ik dit stuk aan het schrijven ben klinkt het als een onwerkelijk en toch wel heel bijzonder en angstig moment. IJsberen hebben een hoog knuffelgehalte. We moeten alleen niet vergeten dat ijsberen de enige dieren zijn die mensen als potentieel voedsel zien. De grootste fout op zo'n moment is om foto's te gaan maken. Helaas komt het steeds vaker voor dat mensen het maken van een selfie met een ijsbeer belangrijker vinden dan hun leven... Bijna elke inwoner van Spitsbergen heeft een keer oog in oog gestaan met een ijsbeer. De vraag blijft altijd... Wat doe je wel en wat doe je niet in zo'n situatie. Het is natuurlijk afhankelijk van de afstand tussen jou en de ijsbeer. Hard weg rennen heeft geen zin, een ijsbeer rent 42km per uur. Een gemiddeld mens sprint 20 km per uur alleen dan vergeet je bijna dat je met je snowboots aan toch een stukje langzamer bent.
Tip van de gids
Draag buiten de bewoonde gebieden altijd een geladen geweer bij je.
Op Spitsbergen gaf een gids nog een andere goede tip. Wij vroegen een gids, wat doe je als je ineens een ijsbeer tegen het lijf loopt. Zijn antwoord was eenvoudig; zorgen dat dat je hem niet ineens tegen het lijf loopt... Wees altijd alert en voorbereid, kijk goed om je heen zodat je hem niet ineens tegen het lijf kunt lopen. Zie je een IJsbeer? Houd afstand, loop rustig de andere kant op en blijf hem aankijken. Geluid schrikt ijsberen niet meer af aangezien ze leven in gebieden waar afbrekend ijs heel veel herrie maakt.
Blijf oogcontact houden met de beer en kijk of de ijsbeer op zijn plek blijft of dat hij jouw kant op komt. Als de ijsbeer blijft waar hij is kun je rustig weglopen. Bevind de ijsbeer zich in bewoonbaar gebied bel dan wanneer je op een veilig plek bent 112. In dat geval komt er een speciaal team om de beer te verdoven en hem met de helikopter weg te brengen naar een veilig gebied.